“Nederlands oefenen, ik doe mee!”

 

Minister Bourgeois geeft startschot van campagne over oefenkansen Nederlands. Met als hoogtepunt het Wereldrecord Langste Conversatietafel! Alles op www.taalboulevard.be en op www.facebook.com/taalboulevard.

 

Een woordje uitleg:

“Nederlands oefenen, ik doe mee!”, zo luidt de boodschap van de campagne die op 18 februari 2014 werd gelanceerd door Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois. Dat gebeurde tijdens een conversatietafel met anderstaligen in het Gentse Huis van het Nederlands. De campagne moet organisaties, verenigingen, lokale besturen, maar ook individuele burgers stimuleren om anderstaligen meer oefenkansen Nederlands te bieden.

In Vlaanderen wonen steeds meer mensen die de Nederlandse taal nauwelijks of niet beheersen. We verwachten dat ze de taal leren, want wie Nederlands spreekt, begrijpt en leest, heeft meer kansen op werk, heeft toegang tot vorming en onderwijs, ondervindt minder drempels bij dienstverlening, kan een gesprek aangaan,... Er worden taalcursussen Nederlands aangeboden, maar… Nederlands leren is niet gemakkelijk. Het vraagt tijd, moeite en vooral veel oefening.

Net daarom draait de campagne die vandaag gelanceerd werd om oefenkansen. Minister Bourgeois: “Via een taalcursus leg je de basis, maar je leert ze pas echt als je ze ook buiten de klas kan gebruiken: bij je buren, op straat, in de winkel , op de bus, in de bibliotheek, aan het loket, in het zwembad... Met deze campagne willen we anderstaligen uitnodigen om het Nederlands te gebruiken, ook al beheersen ze de taal nog niet perfect. Tegelijk vragen we Nederlandstaligen ook om anderstaligen de kans te geven om de taal te oefenen. Dat kan door zelf duidelijke taal te gebruiken en, hoe goed het ook bedoeld is, zelf niet te snel over te schakelen naar het Frans of het Engels.”

 

Taalboulevard

De acht Huizen van het Nederlands zetten mee hun schouders onder de campagne. De Huizen zijn immers de centrale toegangspoort voor al wie Nederlands wil leren. In heel Vlaanderen zullen zij samen met lokale besturen en tal van verenigingen en organisaties acties opzetten om Nederlands oefenen te stimuleren. De boodschap zal daarnaast verder verspreid worden met radio-spots, flyers, in dagbladen en affiches. Op de webstek www.taalboulevard.be kunnen anderstaligen een plek in hun buurt vinden om Nederlands te oefenen. Nederlandstaligen kunnen er dan weer terecht om tips te vinden over duidelijke taal om Nederlands te oefenen met anderstaligen. Via Facebook spelen we in op wat er online en in de actualiteit leeft bij alle fans van het Nederlands en Nederlands oefenen. Op 11 maart zal ook een heuse ‘taalmobiel’ halt houden in twee grote treinstations.In de taalmobiel worden mensen uitgedaagd om een ‘blind date conversatie’ aan te gaan’. Stickers en badges nodigen mensen uit om ook in de trein het gesprek verder te zetten.

 

Overal Taal

De interactieve expo ‘Overal Taal’, het resultaat van een samenwerking tussen de Stad Antwerpen, Atlas Publiekswerking en het Huis van het Nederlands Antwerpenzal de komende twaalf maanden Vlaanderen rondreizen. Overal Taal geeft een beeld van de taalsituatie in Vlaanderen en laat de bezoeker de rijkdom van het Nederlands ontdekken. De bezoeker komt te weten waarom Nederlands leren belangrijk is en hoe je een taal leert. Een anderstalige ontdekt hoe zij/hij Nederlands kan oefenen.

 

Wereldrecord langste conversatietafel

Hét hoogtepunt van dit voorjaar is echter de recordpoging voor de ‘langste conversatietafel, een evenement dat wordt georganiseerd in samenwerking met Vormingplus. We nodigen zoveel mogelijk anderstaligen en Nederlandstaligen  uit om aan te schuiven aan één tafel, om samen Nederlands te oefenen op een informele manier. Afspraak op zaterdag 5 april, aan Park Spoor Noord in Antwerpen. Inschrijven kan via www.taalboulevard.be. Daarop is ook meer informatie terug te vinden over de andere activiteiten en workshops die op deze dag plaatsvinden.Het wordt een onvergetelijke ontmoetingsdag vol oefenkansen

Minister Bourgeois: “De conversatietafels of babbelgroepen zijn een perfecte illustratie van waar de campagne over gaat, namelijk dat iedereen z’n steentje kan bijdragen. Dat we de campagne hier in het Gentse Huis van het Nederlands aftrappen tijdens zo’n conversatietafel is dan ook niet toevallig. Ik hoop van harte dat we dit over anderhalve maand nog eens kunnen overdoen in Antwerpen, maar dan uiteraard met nog veel meer deelnemers!”