Veel geleerd

Zowel voor coach als inburgeraar zijn er veel voordelen aan een deelname. Je krijgt er echt heel veel voor terug. Noor vraagt mij vaak advies over hoe dingen in België gaan en ik merk dat ze in dit jaar echt heel veel Nederlands heeft bijgeleerd. Zij zegt dat ze veel aan onze gesprekken heeft gehad. Ze was ook erg geïnteresseerd in culturele fenomenen zoals Sinterklaas en Kerstmis, daar kon ik haar natuurlijk wel wat over vertellen.

Als coach heb ik veel geleerd over de Irakese (Arabische) cultuur en ook veel over hoe het voor nieuwkomers is om in een vreemd land terecht te komen. Dingen die voor ons Belgen evident zijn, zijn dat plots niet meer. Je leert ook positieve dingen die je van de andere cultuur kan leren. De warmte, de gastvrijheid, het optimisme, de openheid. Dan merk je dat je als Belg misschien soms toch wel een gesloten of koele houding hebt ten opzichte van mensen die je niet zo goed kent bijvoorbeeld. We zijn in veel zaken ook serieuzer.

Van mijn inburgeraarster heb ik bijvoorbeeld geleerd om er soms ook gewoon eens hard om te lachen als iets tegenzit of optimistisch te blijven als er iets moeilijk gaat. Het mooiste aan mijn deelname vind ik dat ik er gewoon een fantastische vriendin bij heb gekregen, met wie ik zeker vaak ga blijven afspreken in de toekomst. Wij hadden echt een supergoeie match!