Samen Inburgeren Leuven - Fietsduo's

In Leuven zijn de Leuvense Integratiedienst en Mobiel 21 al enkele jaren actief met Fietsvriendinnen. Dit is een initiatief waarbij een Vlaamse en een allochtone vrouw, die net heeft leren fietsen, elkaar ontmoeten om samen te gaan fietsen. Op deze manier leren ze elkaar beter kennen, doen ze samen iets leuks en kunnen de inburgeraars hun Nederlands wat oefenen. Dit initiatief past perfect in het project Samen Inburgeren.

In maart opende in Leuven een Fietsschool,een initiatief van Stad Leuven en Mobiel 21. De fietsschool richt zich op zowel mannen als vrouwen. Naar aanleiding van deze samenwerking werd besloten om het project Fietsvriendinnen in het project Samen Inburgeren in te schuiven. Het bestaande project wordt op die manier ook opengesteld voor mannen. Hierdoor onderging Fietsvriendinnen een naamsverandering en heet het voortaan Fietsduo’s.

Op 18 juni nodigde de Fietsschool alle fietsvriendinnen van de vorige edities uit op een fietshappening in Leuven om het Fietsvriendinnen-project af te sluiten en zo het startschot te geven voor het project 'Samen Inburgeren: Fietsduo’s’. Ook nieuwe geïnteresseerden werden opgeroepen via pers, persoonlijke contacten op de Fietsschool en de meer dan 20 toeleiders van de Leuvense Fietsschool om deel te nemen aan het project. Het weer zat niet helemaal mee, maar na een korte fietstocht met onder meer een bakfiets en een tandem kon iedereen genieten van een gezellige picknick. Het was voor vele inburgeraars een eerste kennismaking met fietsen in het verkeer. Ze verlegden hun grenzen en genoten duidelijk van deze nieuwe uitdaging. Het was een mooi moment van samen leren en genieten.

Op dit moment hebben we een 12-tal inburgeraars en 6 coaches die langzaam maar zeker vermeerderen.

Op 21 juni plannen we een nieuw ontmoetingsmoment waarop we de eerste duo’s zullen vormen, zodat ze tijdens de zomervakantie samen kunnen gaan fietsen.  

Na de zomer plannen we weer een gezamenlijke activiteit waarop ervaringen uitgewisseld kunnen worden.

 

Contacteer

Ine Bosmans

016/31 77 01

fietsschoolleuven@mobiel21.be

 

Ingrid stouffs

016/ 27 28 86

ingrid.stouffs@leuven.be
 

Een initiatief van

Leuvense Integratiedienst en Mobiel 21