'Samen Inburgeren Oudenaarde' gaat (bijna) van start.

Op 16 januari 2012 gaan we officieel van start met een informatiemoment voor inburgeringscoaches, inburgeraars en andere geïnteresseerden. Zie hieronder in de perstekst die we naar aanleiding van dit informatiemoment verspreidden.

Perstektst

‘Samen inburgeren’ als kruisbestuiving tussen culturen

OCMW Oudenaarde wil ‘nieuwe’ en ‘oude’ bewoners uit Oudenaarde laten kennismaken met elkaar.

 

In het voorjaar van 2011 lanceerde Vlaams minister van Inburgering en Integratie Geert Bourgeois het concept ‘Samen inburgeren’. Het is een methode van inburgeringscoaching waarbij vrijwilligers zich engageren om inburgeraars te ondersteunen bij hun inburgeringsproces. Via de campagne ‘Gezocht: Managers van Diversiteit 2011’ deed men een oproep aan lokale besturen en organisaties om lokale initiatieven ‘Samen Inburgeren’ op te starten. Het OCMW van Oudenaarde sprong mee op de kar, en begint in 2012 met het vormen van duo’s tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ inwoners van de stad.

“Het principe is eigenlijk simpel,” vertelt Pieter Van Welden, coördinator voor het project vanuit het OCMW, “zowel ‘nieuwe’ als ‘oude’ bewoners van Oudenaarde kunnen zich inschrijven in het project. Ze komen dan bij mij op gesprek, vertellen over hun interesses, wat ze hopen te bereiken met dit project en eventueel of ze eventuele verwachtingen hebben voor hun toekomstig ‘maatje’. Dan worden er samen met hen duo’s gevormd van een zogenaamde ‘inburgeraar’ met een ‘inburgeringscoach’. Zij worden aangemoedigd om elkaar gedurende een jaar om de 2 weken te ontmoeten en zo elkaars ervaringen uit te wisselen. Hoe ze die ontmoetingen invullen mogen ze zelf kiezen: samen wat oefeningen Nederlands maken, naar een museum of theater gaan, samen gaan sporten of noem het maar op. Men is daar volledig vrij in.”

Kruisbestuiving

Hoewel het vooral de bedoeling is dat dit voor de ‘nieuwe’ inwoner, of dus de ‘inburgeraar’, een extra katalysator kan zijn bij het inburgeren en het verder inoefenen van de Nederlandse taal, ziet men het bij het OCMW van Oudenaarde eerder als iets wat in twee richtingen werkt: ook de ‘oude’ bewoner, of dus de ‘inburgeringscoach’, kan heel wat bijleren. “In die zin is de term ‘inburgeringscoach’ misschien wat ongelukkig gekozen en lijkt het zo meer een eenrichtingsstraat waarbij de ‘oude’ bewoner enkel de ‘nieuwe’ bewoner gaat coachen. Zo zien wij het helemaal niet!” legt Pieter Van Welden ons uit, “De ‘oude’ bewoners zullen ook veel bijleren over de gewoonten van hun partner in het project. Zo kan het een mooie kruisbestuiving worden waarin we elkaars cultuur beter leren kennen en appreciëren.”

Voorwaarden

Om deel te nemen aan het project is men op zoek naar allerhande mensen. “Zeker wat de inburgeringscoaches betreft zijn er amper regels, enkel dat zij zich ‘thuis’ voelen in Oudenaarde en bij uitbreiding Vlaanderen, en dat zij vloeiend Nederlands spreken. Het kan hier zelf gaan om iemand die van oorsprong ook uit een ander land komt, maar ondertussen reeds vele jaren hier woont en zich al volledig ingeburgerd heeft, “verduidelijkt Pieter Van Welden, “ en we staan ook open voor alle inburgeraars. We vragen enkel een basiskennis Nederlands om de communicatie met de inburgeringscoach op een aanvaardbaar niveau te kunnen houden. Het kan hier ook gaan om iemand die al 15 jaar in België woont, maar zich simpelweg nog altijd niet ‘thuis’ voelt en het gevoel heeft te weinig contact te hebben met de plaatselijke bevolking. Ook zo’n persoon kan zich opgeven om een ‘duo’ te vormen met een echte ‘Oudenaardist’.” Ook mag het begrip duo volgens Pieter zeer ruim genomen worden: “we kunnen ook volledige gezinnen met elkaar in contact brengen als daar vraag naar is.”

Vernieuwend?

Het lijkt een zeer nieuw begrip, maar heeft hier en daar al zijn oorsprong. Soortgelijke projecten vind je al over de hele wereld. Ook in Vlaanderen zijn zeker al vergelijkbare projecten te vinden, zoals ‘Taalmix’ via het Huis van het Nederlands. ‘Samen Inburgeren’ zelf kent zijn oorsprong bij twee proefprojecten in Antwerpen en Liedekerke waar het project een waar succes was. “Maar ook zonder dat het echt georganiseerd wordt door lokale overheden zie je soortgelijke verhalen al opduiken, zelf in Oudenaarde. Nieuwe inwoners proberen soms al contact te zoeken met de plaatselijke bevolking, of ook oude inwoners met een groot hart zoeken makkelijk contact met andere culturen,” heeft Pieter Van Welden naar eigen zeggen al ondervonden in Oudenaarde, “het verschil is nu uiteraard dat we dit van buitenaf meer coördineren en begeleiden.”

Voorzitter van het OCMW, Jean Pierre Van Der Meiren, vindt het alvast een noemenswaardig initiatief: “ Zo zie je maar weer dat het OCMW veel meer is dan loutere financiële hulpverlening. Wij proberen projecten op te zetten die voor elke inwoner van belang kunnen zijn. In een samenleving waar zoveel verschillende culturen leven is dit een project dat helpt kennis maken met die andere culturen. Vooral voor de inburgeraars is het dan ook een grote mogelijkheid om zich makkelijker aan te passen aan de plaatselijke gewoontes en onze stad en de mogelijke diensten beter te leren kennen.”

Meer informatie

Het OCMW van Oudenaarde organiseert een informatiemoment op maandag 16 januari om 18.30u in het Lokaal Dienstencentrum ‘De Vesting’, Meerspoort 30. Bij een hapje en een drankje wordt het project nog eens verder voorgesteld en kunnen geïnteresseerden zich meteen inschrijven om deel te nemen aan het project. Meer info en inschrijvingen voor deze info-avond kunnen bij het OCMW van Oudenaarde op het nummer 055/460.640 of via pvw@ocmwoudenaarde.be. Het OCMW is ook elke voormiddag op werkdagen open, of in de namiddag op afspraak. Ook als je wil deelnemen aan dit project, maar niet de mogelijkheid ziet om naar de infoavond te komen kan je ook gerust reeds contact opnemen.

Contacteer

Pieter Van Welden

055/460.640 of via pvw@ocmwoudenaarde.be

Een initiatief van

OCMW Oudenaarde