Samen Inburgeren Lebbeke - OCMW Lebbeke

Wat is Samen Inburgeren?

Samen Inburgeren is een initiatief waarbij vrijwilligers zich gedurende 6 maanden engageren om tweewekelijks een inburgeraar te ontmoeten. Ze leren elkaars leefwereld kennen en zoeken samen antwoorden op vragen over het leven in Lebbeke.

Hoe werkt de post? Waar kan je oude meubels kwijt? Hoe werkt een oudercontact op school? Welke organisaties zijn actief in onze gemeente? Welke feesten vieren Vlamingen en hoe? Waar vinden inburgeraars de ingrediënten voor hun favoriete maaltijd uit hun land van herkomst?

Van gesprekken over kinderen en ontplooiingskansen tot praktische tips en een luisterend oor bieden.

De duo’s kiezen zelf wat ze doen, ze praten in het Nederlands over wat hen interesseert en bouwen zo een vriendschappelijke informele relatie op. De vrijwilligers nemen de rol op van inburgeringscoach, ze ondersteunen de inburgeraar bij zijn inburgeringsproces door te praten over allerlei zaken zoals gewoonten of diensten en door hem een kans te bieden om Nederlands te oefenen. De inburgeringscoach is geen professionele hulpverlener. Vrijwilligers worden gewaardeerd omwille van hun sociaal engagement, het is niet de bedoeling dat zij problemen gaan oplossen.

 

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiaste inwoners die graag nieuwe mensen leren kennen en een inburgeraar willen helpen bij zijn integratieproces. Dit door regelmatig samen Nederlands te praten, vragen te beantwoorden en bijvoorbeeld te informeren over wat er allemaal gebeurt in de gemeente.

Verder zoeken we inburgeraars die graag meer willen weten over het leven in Lebbeke, die hun Nederlands willen oefenen of op zoek zijn naar contact met Vlamingen.

Het kunnen inwoners zijn die zich nog maar recent in Lebbeke gevestigd hebben of die hier al enkele jaren wonen en zich graag meer willen integreren.

 

Interesse?

Wie wenst deel te nemen aan dit project, kan zich kandidaat stellen bij OCMW-Lebbeke.

Nadien worden de deelnemers uitgenodigd voor een infomoment georganiseerd door OCMW-Lebbeke.

Zodra de duo’s gevormd zijn, kiezen de deelnemers zelf wanneer ze met elkaar afspreken. Ze ontmoeten elkaar dan ongeveer tweewekelijks gedurende een periode van 6 maanden. Ze bepalen samen wat ze willen doen. Op stap in de wijk, gezellig praten bij een kopje thee of koffie, samen naar de bibliotheek, de markt of het cultureel centrum. Deelnemers worden opgevolgd en OCMW-Lebbeke is steeds bereikbaar voor vragen.

Contacteer

Als u wenst deel te nemen aan het project als inburgeringscoach of als inburgeraar of als u meer informatie wenst te bekomen aangaande dit project, kunt u steeds contact opnemen met onderstaande medewerkers van OCMW-Lebbeke.

 

Ria Peeters

ria.peeters@publilink.be

052/46.91.23

Sofie Vermeir

sofie.vermeir@publilink.be

052/46.91.20

Een initiatief van

OCMW-Lebbeke

Brusselsesteenweg 47

9280 Lebbeke

052/46.91.00

 

Het project 'Samen Inburgeren' werd opgericht in kader van het Lokaal Sociaal Beleid.

OCMW-voorzitter: Christoph De Backer

OCMW-secretaris: Walter Goedgezelschap

Voorzitter LSB: Charlotte De Smet