Samen Inburgeren Boortmeerbeek - Gemeente Boortmeerbeek

PROJECT 2012

Wij zijn van start gegaan in januari 2012 met het bekendmaken van het project.  Dit gebeurde via een artikel in de nieuwsbrief en het actief aanspreken van mensen, voornamelijk via onze dienst vreemdelingenzaken.  De niet-belgen in onze gemeente werden ook persoonlijk aangeschreven met een woordje uitleg rond het project.

Mensen die geïnteresseerd waren, werden door ons individueel uitgenodigd voor een interview, waarin ondermeer werd gepeild naar motivatie, taalkennis enz.

Op 23 februari 2012 hebben wij een eerste kennismakingsavond met receptie georganiseerd: het project werd uitgelegd en kandidaat-coaches en inburgeraars konden elkaar ontmoeten. 

Op deze avond mochten wij een 12-tal coaches en een 30-tal inburgeraars verwelkomen.

Na deze kennismakingsavond, engageerden zich uiteindelijk 12 coaches en 15 inburgeraars.

Op 24 maart 2012 organiseerden wij een praatcarrousel. Deze activiteit bestond erin dat elke inburgeraar een 10-tal minuten individueel kon praten met elke coach (doorschuifsysteem).  Coaches en inburgeraars konden hun opmerkingen aan ons kwijt (met wie klikt het, met wie niet). Twee coaches haakten af, alsook 2 inburgeraars met als voornaamste reden: tijd tekort.

Wij zijn na de praatcarrousel overgegaan tot het vormen van de duo’s.  De inburgeraars en coaches werden hiervan door ons per brief ingelicht, waarna onmiddellijk een volgende groepsactiviteit gepland werd op 13 april 2012.

Deze activiteit bestond in een opdrachtenwandeling (1,5 uur) die moest afgelegd worden per duo.  Nadien werd met de ganse groep een broodje en een drankje verorberd.

10 duo’s konden gevormd worden: 10 coaches en 12 inburgeraars hebben zich thans geëngageerd.

De duo's zijn erg enthousiast en gemotiveerd. Bijna alle duo's waren aanwezig op 20 april 2012 op de Nekka-Nacht.

Op 6 juni 2012 planden wij een uitwisselingsmoment met de coaches tijdens een gezellige kaas-en wijnavond.  Dit werd door onze coaches erg geapprecieerd: wij leerden  als coördinatoren dat een doorgedreven ondersteuning onontbeerlijk is. Het organiseren van groepsactiviteiten blijft dan ook een must, nu de één op één contacten voor drempelvrees zorgen bij de inburgeraars.

28 juni 2012 hebben wij kunnen proeven van diverse typische gerechtjes die door inburgeraars/coaches met veel zorg werden klaargemaakt zoals ondermeer auberginekaviaar (alla sacharow), groentenpasta uit Roemenië, kokosgebak uit Madagascar, lekkere koeken uit Chili enz.   Er werd wat uitleg gegeven over de gerechten en tijdens het verorberen werden ervaringen uitgewisseld.

Zaterdag 25 augustus genoten de deelnemers aan het project van een heerlijke BBQ in de tuin van coaches Paul en Chantal! Ondanks de vakantieperiode konden wij toch rekenen op 20 deelnemers. Dank U Paul & Chantal! 

Wij stellen vast dat de groepsactiviteiten steeds zeer vlot verlopen, doch de individuele uitstapjes in duo teveel in het water vallen.  Wij plannen dan ook opnieuw een evaluatiemoment op 26 september as. voor de inburgeraars en op 27 september voor de coaches.

Aan de groep werd de mogelijkheid gegeven om in te tekenen voor een workshop schilderen op zijde.  De ambitie werd gekoesterd een mooi doek te maken rond "Samen Inburgeren".  Wegens te weinig interesse, werd de activiteit geannuleerd.

Op 5 december 2012 verzamelden enkele enthousiastelingen voor een gezellige babbelavond.  Het project werd nogmaals geëvalueerd. 

Het nieuwe jaar werd smakelijk ingezet bij onze inburgeraar Erkan thuis (19 januari 2013). Dit was meteen ook de feestelijke afsluiting van het eerste jaar Samen Inburgeren.

Wij houden allen een overwegend positief gevoel over aan dit eerste jaar.  Als coördinatoren zijn wij vooral blij verrast door de inzet die sommige coaches tonen. 

 

PROJECT 2013

In januari hebben wij opnieuw een oproep gelanceerd tot het vormen van een nieuwe groep Samen-Inburgeraars: de coaches van 2012 stelden zich opnieuw kandidaat en ook nieuwe coaches dienden zich aan.  We kampen dus met een luxe-probleem: een overschot aan coaches.

De nieuwkomers werden dit jaar bewuster geselecteerd, met dien verstande dat wij meer de nadruk hebben gelegd op  "het oefenen van het Nederlands".  De inburgeraars kunnen zich al behoorlijk verstaanbaar maken in het Nederlands, doch hebben nog veel nood aan oefening.  Wij merken op dat de communicatie dit jaar veel beter verloopt daardoor.

Naar aanleiding van een opdrachtenwandeling en een praatcaroussel werden de koppels gevormd.  Wij hebben de indruk dat de duo's goed lopen en regelmatige contacten onderhouden.  De ondersteuning vanuit de gemeente blijft echter onontbeerlijk.  Zo organiseren wij op gezette tijden contactmomenten in groep, bv. boottocht te Mechelen met gids, barbeque in de zomer, kookavond, e.d.m.: dit zijn stuk voor stuk fijne momenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Contacteer

** Isabel Henderickx - isabel.henderickx@boortmeerbeek.be

** Chris Vandessel - chris.vandessel@boortmeerbeek.be

Pastorijstraat 2 - 3190 Boortmeerbeek

Tel.: 015/51.82.38
 

Een initiatief van

Gemeente Boortmeerbeek